In dit artikel kom je alles te weten wat je moet weten over een horloge voor heren om de juiste keuze te maken wanneer je er één wil kopen. We gaan dieper in op alle facetten van een heren horloge zodat je uiteindelijk uitkomt met het horloge die het beste bij jou past.

Uurwerk

Een horloge-uurwerk is de ‘motor’ van het horloge en het gedeelte dat de beweging van de wijzers aandrijft en ervoor zorgt dat alles werkt en dat je tijd loopt. De keuze voor een horloge komt dus niet alleen neer op hoe het horloge eruit ziet (voor sommige misschien wel), maar de manier waarop het horloge loopt is ook belangrijk.

Wanneer je kijkt naar het horloge uurwerk zijn deze in drie categorieën te verdelen:
Mechanisch – Het originele ‘wind-me-op’-horloge. Aangedreven door kleine radartjes en wieltjes.
Automatisch – De automatische versie van een handmatig mechanisch horloge. Windt zichzelf op.
Kwarts – Het moderne horloge. Opwinden niet nodig – loopt op batterijen.

Horloge kasten

Kijkend naar het merk en de stijl van een horloge zijn deze kenmerken van veel invloed op het materiaal waarvan een horloge gemaakt is. Luxueuze horloges (Hugo Bosch horloge) kunnen gemaakt zijn van hoogwaardige kostbare metalen tot zilververgulde legeringen. Ook kom je veel roestvrij staal tegen en wordt er ook gebruik gemaakt van titanium en keramiek.

GOUD: Mooi, traditioneel en zeker opvallend, zijn gouden mannenhorloges meer dan alleen maar bedoeld om de tijd aan te geven. Het zijn statements. Maar goud is niet goedkoop. Het is mooi en kostbaar, maar ook gevoelig voor krassen en aanslag. Niet geschikt dus om mee te gaan skiën.

ZILVER: dit zie je niet geregeld bij mannen, waarschijnlijk omdat zilver makkelijk dof wordt en staal meestal makkelijk voor zilver kan doorgaan. Daarnaast is zilver een zachtere materiaal dan goud, waardoor het makkelijker krast en deukt.

ROESTVRIJSTAAL: Dit is één van de goedkoopste materialen. Het wordt vaak gebruikt in sporthorloges of ‘goedkopere’ modellen. Maar roestvrij staal eigenlijk net zo veel gebruikt bij luxe horloges. Bij Trendhim vind je zowel goud- als zilverkleurige roestvrijstalen horloges.

TITANIUM: Dit materiaal is veel minder zwaar als staal en is twee keer zo duurzaam. Echter is het nadeel de prijs.

KERAMISCH: Keramische horloges zijn zowel stijlvol als duurzaam, ze zijn namelijk krasbestendig en ze verbleken niet in de zon.

Horloge bandjes

De bandje van een heren horloge kunnen enorm verschillen qua stijl, materiaal en ontwerp. Wanneer je moet besluiten wat voor bandje je voor je horloge wil, moet je goed nadenken over waar en met wat voor outfits je het wil gaan dragen. Zo heb je metalen horloge bandjes, hier kan je denken aan goud, staal of titanium. Leren horloge bandjes zijn het meest gangbaar, hierbij is elk soort huid mogelijk van rund tot krokodil. Tot slot heb je stoffen horloge bandjes, deze zijn goed betaalbaar, zitten comfortabel en hebben weinig onderhoud nodig.