Voor veel vrouwen is het strijken van overhemden wekelijkse kost. Maar als je als man single door het leven gaat en toch netjes voor de dag wil komen, zul je toch echt moeten leren om zelf je overhemd te strijken. Moeilijk? Welnee, iedereen kan een overhemd strijken.

Hoe begin ik daar aan?

Allereerst laat je uiteraard het strijkijzer op temperatuur komen. De juiste temperatuur vind je vaak op het kledinglabel. Strijken met een stoomstrijkijzer maakt het een stuk gemakkelijker om vouwen uit het overhemd te strijken. Heb je geen stoomstrijkijzer, dan kun je het beste strijken als het overhemd nog licht vochtig is. En dan kan het beginnen. Als eerste strijk je de mouwen. Dat doe je door de naden op elkaar te leggen en met je hand de mouw glad te strijken. Vervolgens strijk je eerst het ene voorpand, daarna het rugpand en dan het andere voorpand. Als laatste strijk je de manchetten en de boord. Na het strijken vouw je het overhemd niet op maar hang je het, met de bovenste knoop gesloten, op een kledinghanger.

Nog wat extra tips

Door je overhemd binnenstebuiten te strijken, voorkom je verkleuring van het overhemd. Vooral donkerkleurige overhemden kunnen snel verkleuren als je ze niet binnenstebuiten strijkt. Strijk eerst de grotere delen en werk zo naar de kleinere onderdelen toe. Zo voorkom je dat er opnieuw kreuken komen in het al gestreken deel. De kraag strijk je door er een duidelijke vouw in te leggen. Zo zit de kraag van je overhemd straks een stuk beter. Door daarna ook de bovenste knoop te sluiten, blijft de kraag mooi in model zitten. Door het overhemd op te hangen in plaats van op te vouwen, blijft het kreukloos en kun je het zo aantrekken. Je hebt zojuist je eigen overhemd gestreken.